Zwangerschapsbegeleiding

Bewegen doe je samen; zwangerschapscursus

Hoe bijzonder, je bent zwanger en straks wordt jullie kindje geboren. Door deze leuke en ontspannende cursus te volgen kom je in verbinding met jouw ongeboren kindje en zorg je voor een optimale groei en ontwikkeling van jouw baby. Door zelf in beweging te komen stimuleer je de bewegingen in de baarmoeder wat weer het evenwichtsorgaan van jouw baby stimuleert. En deze stimulans is belangrijk voor de motorische ontwikkeling. Je komt dus eigenlijk nu al samen letterlijk in beweging. Tijdens de cursus komen er ook leuke weetjes en praktische tips aan bod.

Om de zwangerschap zo optimaal mogelijk te laten verlopen en toe te werken naar een ontspannen bevalling is er een speciaal oefenprogramma ontwikkeld voor zwangere vrouwen waarbij reflexintegratie centraal staat. In de baarmoeder beweegt jouw kindje al in reflexmatige patronen die essentieel zijn om straks geboren te kunnen worden. We noemen ze primaire reflexen. Deze zijn op hun hoogtepunt bij de geboorte en in de eerste periode na de geboorte(tot ongeveer 3 jaar). De zwangerschapsoefeningen kunnen zowel zittend als staand worden gedaan. De inspanning is minimaal en toch voel je goed dat je met je lijf bezig bent geweest en hoe jouw kindje hierop reageert. Al coachend leer is je de oefeningen aan. De oefeningen kun je thuis eventueel herhalen. Eventuele negatieve effecten van spanningen tijdens de zwangerschap worden voorkomen of verminderd.

Wat voor oefeningen doen we?

De oefeningen zijn onder andere gericht op de ontspanning in je rug en het bekkenbodem gebied. We leren hoe je lichaam kan openen en sluiten, kan aanspannen en ontspannen en wat de ademhaling daarbij voor rol speelt. Alle ledematen komen aan bod en we leren hoe die verbonden zijn met de romp. We werken aan balans (ja dat kan ook zittend:-) en doen spanning reducerende oefeningen. Daarnaast zijn er oefeningen die het lichaam voorbereiden op de bevalling. Indien je kiest voor een individuele begeleiding dan is het mogelijk op de behandeltafel plaats te nemen en de ontspannende technieken van reflexintegratie te ervaren. Zeker als er spanningen of lichamelijke ongemakken zijn, is dit aan te bevelen.

Voordelen zwangerschapscursus op een rij
  • Andere zwangere vrouwen leren kennen
  • In verbinding komen met jouw kindje
  • Vermindering en/of voorkomen van spanning
  • Het voorbereiden op de bevalling
  • Bezig zijn met je lijf zonder grote fysieke inspanning
  • Werken aan de reflexen van de mama heeft effect op de reflexontwikkeling van het ongeboren kind
  • Versterken van het zenuwstelsel van het ongeboren kind
  • Ondersteunt de neuroplasticiteit van de baby (maken van hersenverbindingen)
  • Je kunt kiezen voor een individuele of een groepsbegeleiding. We spreken één keer in de twee weken af. Ook aan de partners is gedacht. Zij kunnen tijdens een bijeenkomst leren hoe zij jou tijdens de bevalling kunnen ondersteunen met ontspannende oefeningen.

De kosten voor de cursus zijn € 75,- per 5 lessen (op te nemen binnen 3 maanden). De lessen vinden plaats op donderdagavond en/of zaterdag in Mol (B) en op dinsdagavond en/of zaterdag in Bladel (NL). Een individuele begeleiding kost €45,- per uur. Bij de individuele begeleiding speelt maatwerk een rol waardoor het ook mogelijk is dat er oefeningen op de behandeltafel plaatsvinden en er ontspannende reflexintegratie technieken door mij als behandelaar worden toegepast.

Bij de groepslessen zijn er ook partnerlessen voorzien. Hiervoor wordt €15,- extra aangerekend en deze vindt 1 keer per 8 weken plaats. Het is ook mogelijk een losse proefles te volgen voor €15,50. Vanaf een maand vóór de uitgerekende datum kunnen de lessen los worden betaald.