Reflexen uitgelegd

Symmetrische tonische nekreflex

Eigenlijk is de symmetrische tonische nekreflex (STNR) geen primaire reflex maar een overgangsreflex. De baby maakt de overgang van liggend op de vloer naar het kruipen.  

lees meer…

Asymmetrische tonische nekreflex

De asymmetrische tonische nek reflex (atnr) is een primaire reflex die van grote invloed is op het (schoolse) leren. Deze reflex stimuleert het horen en zien, aandacht en geheugen en de oog-hand coordinatie.

lees meer…

Robinson hand grasp reflex

De reflex is één van de reflexen die direct na de geboorte getest wordt door met de vinger in de palm van de hand te drukken. De baby zal zijn handje reflexmatig om de vinger klemmen en pas loslaten als jij daar goed je best voor doet.

lees meer…

Babinski reflex

De babinski reflex is een voetzoolreflex. De voet reageert specifiek op een bepaalde aanraking door langs de buitenkant van de voetzool van hak naar de kleine teen te strijken. De tenen reageren hierop door naar boven te krullen. 

lees meer…

Babkin palmomental reflex

De baby opent zijn mond als zijn handje gestimuleerd wordt. Deze reflex is de basis voor het zuigen, bijten, kauwen, slikken en de oog-mond coördinatie. Tevens ontwikkelt de baby hiermee zijn spraak, expressie en communicatieve vaardigheden. 

Lees meer...

Moro embrace reflex 

Deze schrikreflex zal een baby zijn ogen, armen en benen wijd doen openen om zichzelf daarna juist te klein maken, te huilen en getroost te willen worden. 

Lees meer…

Bauer crawling reflex

Leg je hand onder het voetje van een pasgeborene in buikligging en de baby zal zich af willen zetten en dus spontaan een kruipbeweging maken. Dat is de “kruipreflex”. 

Lees meer…

Spinal galant reflex

Deze reflex wordt uitgelokt wanneer de baby op zijn buik ligt en langs één zijde van de ruggengraat van de ribben naar het sacrum wordt gestreken. De heup en de schouder buigen dan naar elkaar toe. 

Lees meer…