Volwassenen

ME TIME, in balans

In deze tijd zijn er veel mensen die stress ervaren. Daarom is het fijn om de innerlijke balans in jouw lichaam te blijven vinden. Dit kan op een heel laagdrempelige manier door een afspraak te maken bij mij in de praktijk. Door een speciale op maat gemaakte behandeling die aanvoelt als een massage, maar dat stiekem toch niet is, kun je werken aan de innerlijke balans. Je houdt gewoon je kleren aan. Het zenuwstelsel staat centraal en ik volg de speciale protocollen van MNRI reflexintegratie. Zo kan er gekozen worden voor het doorlopen van het Tactile-protocol hetgeen jouw lichaam (opnieuw) veiligheid en rust geeft. De huidreceptoren spelen namelijk een cruciale rol als het gaat om zintuiglijke verwerking van informatie en het gevoel van veiligheid. Je huid is immers de grens tussen jouw innerlijke ik en de buitenwereld. Deze staat centraal bij het Tactile-protocol. De informatie die via de huid binnenkomt wordt doorgegeven aan het RAS (reticulaire activeringssysteem), onderdeel van onze hersenstam. Het RAS filtert de binnenkomende informatie en bepaalt of het signaal ‘veilig’ of ‘onveilig’ is. Daarom kan het tactiele protocol van MNRI zo goed worden ingezet om deze balans terug te vinden. Deze ontspannende behandeling, waarbij de huid op verschillende manieren wordt aangeraakt, vindt plaats terwijl je aangekleed op de behandeltafel ligt. Uiteraard is ieder mens anders en beoordelen we ter plaatse of deze tactiele methode voor jou geschikt is.

Kom het ervaren en gun jezelf een (maandelijkse) balansdag.

Ook als je de diagnose Fybromyalgie, MS, Reuma etc hebt gekregen kan een dergelijke behandeling zorgen voor minder pijnklachten.

Reflexintegratie

Kun je moeilijk ontspannen? Of heb je last van lichamelijke ongemakken die maar niet willen verdwijnen? Of het gevoel dat je continue op je tenen loopt en maar geen grip op de situatie krijgt? Ben jij de persoon die het gevoel van hoge spanning kent voor een (rij)examen, een etentje met onbekenden of een sollicitatiegesprek? Of juist degene die met allemaal mensen om je heen zich niet kan concentreren? Dit zijn allemaal voorbeelden van acties gestuurd vanuit je zenuwstelsel. Ook hoe je je voelt wordt voor een belangrijk deel aangestuurd vanuit ons zenuwstelsel. En juist dit zenuwstelsel staat centraal bij reflexintegratie.

Het kan zijn dat bij jou het zenuwstelsel op een aantal punten niet optimaal werkt waardoor lichamelijke of emotionele reacties uit balans kunnen zijn. Je ervaart dan bijvoorbeeld paniekgevoelens op momenten dat er geen echte paniek is of hebt een schrikreactie in situaties waar je eigenlijk niet van hoeft te schrikken. Soms ben je jezelf niet eens bewust van dat er iets speelt maar heb je wel last van lichamelijke ongemakken zoals een pijnlijke onderrug of schouder, die maar niet wil overgaan.

Wist je dat de Core Tendon Guard Reflex (CTG) bij een lange periode van spanning continue geactiveerd kan worden waardoor er peesontstekingen of bijvoorbeeld een frozen shoulder kan ontstaan. De CTG ( een levenslange houdingsreflex) is een afweermechanismen dat wordt geactiveerd om de pezen en spieren te beschermen tegen te veel spanning wanneer het vecht-of-vluchtpatroon wordt geactiveerd. Wanneer dit wordt geactiveerd, verandert de lichaamshouding. Bij deze vlucht-of-vechtreactie is er hormonale aanmaak en afscheiding van Noradrenaline en Cortisol. Noradrenaline bereidt het lichaam voor om te bewegen en heeft ook beweging nodig om los te komen. Meestal zetten we ons zelf echter niet in beweging maar in plaats daarvan worden we boos, gaan we schreeuwen of sluiten we ons af. Hierdoor wordt het hormoon opgeslagen in het lichaam en creëren we patronen van spanning en spieren die op slot staan. Cortisol heeft rust nodig om te stabiliseren en ook dat gebeurt meestal niet. We zijn ons vaak niet bewust van de gevoelens van angst en/of boosheid waarmee we leven, we verdringen ze. Je lichaam reageert echter nog wel, o.a. dus met de CTG. Wanneer er chronische stress is kan er spanning en samengetrokken spieren ontstaan in: dijen, kuiten, enkels, voeten en heupen, de ruggengraat of nek, hoofd, schouders, armen en handen. Is de CTG bij jou teveel getriggerd dan kun je dit bijvoorbeeld herkennen aan een lichaamshouding die te ver naar voren buigt (vanuit de middenlijn gezien). Je verliest het overzicht en bent vooral gericht op details. Je hebt moeite met verandering en vergroot ieder detail enorm uit. Je kruipt graag in de slachtofferrol. Of je bent juist heel perfectionistisch van aard (het moet gaan zoals jij wilt). Of leun je net iets te ver naar achteren(vanuit de middenlijn gezien), dan ben je vaak niet in staat de details waar te nemen. Je hangt als het ware in je lijf en je hebt een lage spierspanning. Je bent vaak vluchtig en globaal in je waarneming. Je hebt moeite met het opstarten van werkzaamheden en weet niet waar te beginnen. Kortom een belangrijke reflex om naar te kijken. Daarnaast zijn er nog veel meer reflexen die getest kunnen worden en waar mee aan de slag kan worden gegaan. Ook overgevoeligheid, onzekerheid, angst, driftbuien, onrust en oververmoeidheid kunnen veroorzaakt worden doordat je lijf last heeft van ongecontroleerde reacties(reflexen). Daarnaast zijn er speciale protocollen ontwikkeld bijvoorbeeld het PTSS protocol. Tijdens deze behandeling worden alle reflexen die gerelateerd zijn aan posttraumatische stress doorlopen. Dit kan zowel met als zonder praten, afhankelijk van jouw behoefte.

Klachten die kunnen ontstaan op lichamelijk, cognitief en/of sociaal-emotioneel gebied door storende reflexen zijn o.a:

  • migraine
  • rug-, nek- en/of heupklachten
  • oververmoeid
  • duizeligheid
  • concentratie-en geheugeproblemen
  • angsten
  • burnout
  • depressie
  • frozen shoulder
  • lastig hestel na zware bevalling of zwangerschap
  • moeite met aanraking

Door (opnieuw) de reflexen te integreren kun je weer grip op je lijf en leven krijgen. Je leert hoe je lichaam reageert in bepaalde situaties waardoor je lijflijk gaat ervaren waar het verschil zit.

Ben jij klaar voor het maken van een STAPvooruit?

Meer informatie over reflexen vind je onder het kopje reflexintegratie. Uiteraard mag je altijd contact opnemen om je vragen persoonlijk te stellen want iedere situatie is anders en vraagt om een andere aanpak.

De behandelingen vinden plaats bij Hinkstapsprong in Mol of in overleg bij BIJRies in Valkenswaard